Nya lagar och regler 2018!

Rattsurfning och hämndporr - få koll på nya lagarna inför 2018!
29 december 2017

Under 2018 träder ett antal nya lagar i kraft och här summerar vi några av dem.

Förbud mot rattsurf
Sedan tidigare har det varit tillåtet att använda mobilen i bilen men det blir det ändring på från och med februari. Det blir därmed förbjudet att använda mobiltelefon under körning utan handsfree.

Förbud mot hämndporr på nätet
Det har varit ett stort problem under många år med så kallad hämndporr - där personer sprider exempelvis nakenbilder på andra personer på nätet utan deras tillåtelse. Tidigare har det varit mycket svårt att förhindra detta med den lagstiftning som finns. Från årsskiftet införs därför ett nytt brott för att motverka detta - olaga integritetsintrång. Det innebär att det blir straffbart att sprida integritetskänsliga bilder, filmer eller uppgifter på internet. Maxstraffet för den som gör sig skyldig till detta kan bli upp till fyra års fängelse.

Straffbart att sprida känsiga uppgifter
Det är inte bara hämndporr som blir straffbart utan även om man sprider andra känsliga uppgifter på internet. Det kan handla om uppgifter om andra människors hälsa, om brott de har begått eller om man sprider bilder på människor i utsatta situationer exempelvis bilder från en olycksplats. Från 2019 kommer det även bli straffbart att hota med att sprida denna typ av bilder.

Stalking via sms, telefon osv - ofredande
Efter årsskiftet kommer brottet ofredande att utvidgas. Om det sker upprepade kontakter via sms, telefon, e-mail eller liknande och kontakten är oönskad så kan detta vara ofredande och därmed straffbart.

Planera sexmöte med barn
Att planera ett möte med en minderårig i ett sexuellt syfte kommer bli straffbart oavsett om mötet har ägt rum eller inte. Att bjuda in ett barn till ett sånt möte är därmed straffbart redan vid inbjudningen.

Förskoleklassen obligatorisk
Från 2018 blir förskoleklassen obligatorisk och skolplikten har därmed utökats till 10 år.

Politiker i skolan
Det kommer vara upp till varje skolas rektor att bestämma om/vilka politiska partier ska få tillträde till skolorna.

Ökat krav på tillgänglighet
På frisörsalonger och restauranger kommer det från maj månad att ställas högre krav på att de ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Trängelskatt blir förmån
Trängselskatt samt väg-, bro- och färjeavgifter som är relaterade till privat körning med förmånsbil som betalas av arbetsgivaren kommer att bli en skattepliktig förmån.

Skärpta amorteringskrav vid bostadslån
Det skärpta kravet på amortering gäller enbart för nya bolån. Den som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst före skatt ska amortera ytterligare en procent utöver dagens amorteringskrav.

Image

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *