Gisslan hos Försäkringskassan

Gisslan hos Försäkringskassan
21 oktober 2017

Antalet beslut om nekad sjukpenning exploderar

Antalet avslag på ansökningar om sjukpenning eller sjukersättning slår i taket. Under 2016 fick nästan dubbelt så många sjuka personer avslag på sina ansökningar jämfört med år 2014. Jag möter människor som är totalt förtvivlade och i vissa fall kan ha fått sin ekonomi körd i botten på grund av hur Försäkringskassan hanterat deras ärende.

Många läkare i landet vittnar också om en frustration över att inte kunna göra rätt. Försäkringskassan har de sista åren lagt mycket mer fokus på patienternas läkarintyg. Läkarintyget är en standardiserad mall och min uppfattning är att många läkare tycker att det är svårt att beskriva en människas sjukdom genom ett byråkratiskt standardformulär. Alla människor är olika och symtom och nedsättningar kan vara väldigt olika för två personer trots att de i grunden kanske har samma sjukdom. Frustrationen blir total. Försäkringskassan kräver in kompletteringar, läkaren tycker att hen har redogjort tydligt för hur patienten mår - vad mer behöver dem? Det blir en enda ond spiral där läkarens kompetens indirekt ifrågasätts av Försäkringskassan. Den som hamnar i kläm mitt i allt detta är den sjuka själv.


"In i väggen" - kampen mot Försäkringskassan

Ett inte alldeles ovanligt scenario är en person som under hela sitt yrkesliv och privatliv varit en väldigt aktiv och engagerad person. Kanske har hen varit den där glada och alltid så hjälpsamma kollegan till dig. En dag slår utmattningen till och orken försvinner totalt – den berömda väggen.

Just olika former av psykiska funktionsnedsättningar, som exempelvis utmattningsdepression, är något som Försäkringskassan är mycket lite anpassad efter trots att det är en av vår tids riktigt stora folkhälsoproblem. Personen blir sjukskriven av läkare och för att komma tillbaka på banan krävs det ofta en noga genomtänkt rehabiliteringsplan där personen så småningom ska ha möjlighet att återfå krafterna och komma tillbaka till arbetet. Sjukskrivningsperioderna brukar ofta vara ett antal månader åt gången och omprövas av läkaren med jämna mellanrum för att bedöma om patienten har blivit bättre eller sämre sedan sist. Läkarintyget skickas in till Försäkringskassan för bedömning och där börjar bekymren på allvar.

Varje sjukskrivningsblankett räknas nämligen hos Försäkringskassan som separata ärenden och beslut. Trots att en person kan ha varit sjukskriven under lång tid för samma sjukdom blir det i praktiken flera separata ärenden till Försäkringskassan och därmed flera beslut trots att det är samma sjukdomsperiod.

Hänsyn måste tas till varje människas situation

Försäkringskassan har en ständig kniv mot strupen där de ska minska kostnaderna och minska sjuktalen. Att ärenden utreds på ett korrekt och rättssäkert sätt måste vara självklart. Varje människa ska kunna lita på att Försäkringskassan gör en bra bedömning och inte betalar ut ersättning när en person inte har rätt till det. Som det är nu riskerar sjuka istället att bli misstänkliggjorda. Passar de inte in i den byråkratiska mallen för hur en sjukdom bör se ut så skickas de iväg ut från Försäkringskassan igen.

Min bestämda upplevelse är att Försäkringskassan i väldigt många fall alldeles för tvärsäkert förlitar sig på en mall om hur exempelvis utmattningssyndrom ser ut, hur det yttrar sig och hur lång tid det tar att komma tillbaka. Om svaret var så enkelt så skulle det vara bra men det är det sällan. Som jag skrev innan så är varje människa unik och reagerar unikt på den sjukdom hen har. Försäkringskassan måste därför se till att varje människa blir behandlad efter de förutsättningar som hen har och inte efter någon färdig mall för hur en utmattad person bör behandlas.

Nekad sjukpenning - mattan under fötterna dras bort

Vad händer då om Försäkringskassan beslutar att personen inte längre har rätt till sjukpenning? Första dagen efter att ett sådant beslut trillat ner i brevlådan förväntas man inställa sig på Arbetsförmedlingen för att anmäla sig som arbetssökande nästkommande vardag. Detta oavsett om man i grunden har exempelvis en heltidstjänst som man är helt eller delvis sjukskriven ifrån. Går man inte tillbaka till sitt vanliga arbete eller inställer sig på Arbetsförmedlingen nollas den sjukas sjukpenningsgrundande inkomst (SIG). Att SGI:n nollas kan få otroligt stora konsekvenser eftersom det är den summan som ens sjukpenning (föräldrapenning och annat) grundar sig på. Det betyder att om SGI:n sänks eller nollas så kan man i värsta fall inte få någon sjukpenning igen förrän man under en längre period arbetat heltid och fått ut sin vanliga lön.

Detta är tyvärr en verklighet för många människor. Utmattningsdepression ger ofta nedsatt kognitiv förmåga. Orken är helt enkelt slut och den utmattade orkar inte ta till sig all information. Den faktiska konsekvensen av att systemet ser ut som det gör gör att sjuka människor måste vara väldigt aktiva under sin sjukdomsperiod.

En förändring måste till - dagens system är inte människovärdigt!

Allt pappersarbete med Försäkringskassan, att begära omprövning, skriva överklagan, förnya läkarintyg eller inställa sig hos Arbetsförmedlingen. Det är inte svårt att förstå att många människor har svårt att få till detta. Så står man kanske där en vacker dag i slutändan. Orken är slut och du missade den där ”lilla” petitessen som Försäkringskassan kräver - att du var tvungen att anmäla dig till Arbetsförmedlingen. Då kanske du är en av dem som står där utan inkomst. Kanske ensamstående eller utan en partner som kan bidra med pengar. Med kniven mot strupen har du bara i praktiken två val – återgå till ditt arbete trots att du är sjuk eller lev utan pengar.

Som det är idag har Försäkringskassan extremt lång handläggningstider. Är en person missnöjd med sitt beslut måste hen först begära omprövning av ärendet och sedan överklaga beslutet. Omprövningen hos Försäkringskassan tar i regel minst ett halvår som det ser ut idag. Sedan tillkommer överklagandeprocessen. I slutändan kan det ta 1-2 år för en person att få sitt beslut prövat av domstol. Under denna tid har den sjuka inte rätt till sjukpenning. Det måste bli en förändring på detta. Det är orimligt att lägga denna bördan på människor som inte är friska. Det måste gå att få till ett bättre skyddsnät där människor inte riskerar att hamna i fruktansvärda ekonomiska knipor på grund av att de helt enkelt var för sjuka för att orka överklaga. Så som systemet ser ut idag är det inte människovärdigt.

Anna Chorell, Jurist

Image
“Så står man kanske där en vacker dag i slutändan. Orken är slut och du missade den där ”lilla” petitessen som Försäkringskassan kräver “

Comments 24

 1. Så bra skrivet…. är precis där själv… en lång historia men blev nekad halv sjukpenning i våras….
  Kämpade och gick emot min kropp varje dag och i den här vevan så skadade jag också min fot…
  Genom semester och korttidssjukskrivningar så fick jag äntligen ihop en ny period 4 sep… på bekostnad av min hälsa som gjorde att jag nu var tillbaka på ruta ett i min utmattning och hade också förvärrat min fotskada eftersom mitt jobb består av 95 procent gå och stå…
  Fkassan har fått in läkarintyg för både fot (vc) och utmattning (öppenvården), även intyg från sjukgymnast och ortoped (överläkare)…
  Men det räcker troligen inte för att få sjukpenning..
  Har ej fått besked än… och står helt utan inkomst…
  Är ej berättigad försörjni få stöd…
  Ej a-kassa (måste gå 180 dgr)
  Ej sjuklön (Det kan man ansöka om från ag men bara efter avslag från fkassan)
  Kontentan är att jag har noll inkomst och står helt utanför trygghetssystemet….
  Detta är ändå en ny ansökan som 97 procent får sjukpenning på…
  Jag är förskollärare men arbetar som fritidspedagog… har fast tjänst i kommunen sen 1988 och nu är jag utslängd … snart blir jag även bostadslös…
  Förtvivlad ensamstående mamma

 2. Finns faktiskt en motion som har lämnats in med förslag om att FK ska betala ut pengar som är sgi grundade under tiden som sjukintyget utreds.

 3. Att få ersättningen fryst under utredning anser jag ärr utpressning, övergrepp och faktiskt brott mot mänskliga rättigheter. FK anser sig ha rätten att att bedriva myndighetsövergrepp mot sjuka människor och ingen vill svara på frågor.
  Hur många tex har gått över till AF pga att man har helt enkelt inte råd att strida för vad man har rätt till??

  Att regeringen säger att dom kan inte gå in och styra en myndighet i detta fallet är rent skitsnack.
  Försäkringskassan utövar ren utpressning mot sjuka och regeringen bara tittar på.
  Väldigt många har fått sina liv förstörda pga denna häxjakt på sjuka.
  Jag själv var utan ersättning i 4 Månader i väntan på beslut. 2 intyg och 4 kompletteringar från läkare och 4 Månader senare fick jag ersättning och 1:a November ska allt börja om igen.

  Psykisk terror, psykiskt knäckt ochden ständiga oron gnager i mig varje dag.

  Detta är regeringens häxjakt på sjuka.

 4. Exakt så går det till – i mitt fall hade jag varit sjukskriven ett år när jag blev tilldelad en ny handläggare på Fk som därmed passade på att neka mig sjukpenning och dessutom 1,5 mån retroaktivt. Enda hjälp jag skulle få var överlämningsmöte med Af.

 5. Första gången jag hör en jurist tala om precis hur det är!
  Själv var mitt enda “fel” att jag blev påkörd i tjänsten. Sen dessa har jag kämpat med alla dessa överklaganden som jag får avslag på hela tiden TROTS min läkares egna yttranden, läkarintyg, LOH. Min läkare håller på bli galen på Försäkringskassan själv och har flera ggr försökt få kontakt men den enda gången hon fick det så hänvisade en snorkig handläggare bara till att: “om ni är missnöjda på beslutet, så kan ni begära omprövning och överklaga hos Förvaltningsrätten”.
  MEN jag har beviljats handikapptillstånd från Kommunen! Är inte det lite konstigt? Kommunen verkar i alla fall förstå vad min läkare skriver.
  Hur många år till ska man orka kämpa? FK har tom i år nu avslagit allt och säkert med avsikt för att man också ska hamna utanför deras ramtider, då de tog bort min SGI trots att jag gjorde som de sa.
  Jag har fått 0:- i ersättning sedan 4/1-14! Min man måste försörja oss bägge trots att han nu också blev arbetslös.
  Var är min trygghet i samhället?

 6. Ja, vad kan man säga. Exakt detta händer många inkl mig själv ? jag förstår inte vart tog trygga Sverige vägen? Sjukförsäkring som vi själva betalt för ska vara för oss som behöver den!

 7. Min arbetskamrat fick en whiplash skada när hon skulle till jobbet. Efter många operationer och besök hos smärtklinik osv så så f-kassan att hon måste gå tillbaka till jobbet. Hon försökte
  Men att jobba med högsta dosen morfin och lyrica och annan medicin gick inte. Blev en konfrontation med arbetet. Sa till slut upp sig och anmälde sig på arb förm. Men vem anställer en som går på starka mediciner? Utan pengar i flera månader dessutom då f kassan meddelade att hon blev utskriven därifrån. Finns mycket mer att berätta

 8. Helt ruttet system för de som redan är sänkta. Jag har varit där själv och som ensamstående fick jag leva på lån, ej heller från socialen. Man bara sjunker och sjunker istället för att rehabiliteras…..

 9. Så bra skrivet! Det bör oxå framkomma att läkarna är så trötta på detta att dom slutar då dom anser att deras möjlighet att hjälpa patienter är omöjlig. Nästan varje vårdcentral saknar flertalet läkare och inhyrda läkare har blivit allt vanligare. Dom som jobbar kvar får ännu större tryck på sig med långa kötider och besvikna patienter. När dom väl har tid att träffa en patient så är tiden knapp och orken låg. Att sätta sig in i krångliga ärenden där patienten tex har komplicerad smärtproblematik eller psykisk ohälsa är inget läkarna har tid för. Som sjuk ska man först lyckas få läkartid, få gehör för sitt lidande, slåss mot försäkringskassan och samtidigt orka sköta de mest banala sysslorna varje dag. Man måste oxå vara beredd på att leva under existensminimum, sakna pengar till både mat räkningar och medicinsk hjälp. Samtidigt ska man tänka ut katastrofplaner och brottas med ett ständigt sjunkande självförtroende. Att vara sjuk är ett heltidsjobb. Förutom att detta system sviker oss så finns regler för tex arbetslöshetskassan som ger ytterligare kängor. Är man som jag sjukskriven på 25% och tvingas till arbetsförmedlingen så får man ingen ersättning alls. Därför vår regering har bestämt att man måste kunna stå till arbetsmarknadens förfogan minst 17 timmar per vecka för att få A-kassa. Så att endast vara arbetsförd 25% (dvs 10 Tim/vecka) är inte av intresse!!?? Ändå heter det att man ska försöka få folk att börja jobba så mycket som möjligt. Men en fjärdedel är inte gott nog. Att få jobb när du bara är arbetsför på 25% är sannerligen inte lätt oavsett utbildning och erfarenheter. Vem väljer en arbetstagare som är så pass sjuk att den har sjukbidrag på 75%? Så då blir man kvar på arbetsförmedlingen utan rätt till A-kassa och förväntas leva på endast 75% sjukersättning. Har du till på köpet en bostadsrätt så får du ingen hjälp från socialtjänsten med de pengar som saknas för att nå upp till existensminimum. Då heter det att man måste sälja bostaden först!!??? Vart ska man då bo?? Lägenhetsköerna på hyresrätter är hutlöst långa och VILKET bostadsföretag låter en person med så låg inkomst skriva på ett kontrakt? INGET! Dessutom är det vanligt att folk som levt på så låg inkomst ofta dragit på sig skulder och ibland oxå kronofogden. Det är då omöjligt att få hyreskontrakt. Har läst mängder av folks historier och det är skrämmande hur de som är sjuka “misshandlas” av den svenska byråkratin och dess makthavare. Har även pratat med många läkare som är upprörda och känner att deras kompetens med mångårig utbildning och erfarenheter inte har någon som helst betydelse. För personal på försäkringskassan kör över deras bedömningar dagligen och avgör själva vad patienterna klarar och inte. Läkarnas arbete och utbildning har ingen betydelse och därför väljer allt fler läkare att sluta. Det finns så många fattiga människor i Sverige idag vilket regeringen väljer att inte se eller låtsas om. Dom fortsätter bara prata om Sverige som ett välfärdsland ? Oavsett vad man tycker eller tror på när det kommer till sjuka vuxna så finns här även mängder och åter mängder av barn som drabbas av detta lidande och den fattigdom som följer i den sjukes spår. Sveriges baksida som blir allt större

 10. min dotter har aldrig varit sjukskriven i hala sitt liv men gick i väggen hon har Hashimoto och efter halv sjukskrivning har hon inte fått några pengar hon är ensamstående med två pojar varav den äldsta har medfödd CAH så detta är att sparka på dom som redan ligger

  1. Post
   Author

   Tack för din notering Lotta 🙂 Inlägget är skrivet den 21 oktober 2017 vilket står på hemsidans förstasida men inte på blogginlägget. Det ska vi ändra på. Tack för din input!

 11. Socialförsäkringssystemet har sina rötter i Tyskland, Otto von Bismarck, som insåg att det finns mer att vinna på att stödja varandra vid sjukdom etc än att konkurrera ut varandra, under skråväsendets tid på 1800- talet.

  Därifrån har den svenska modellen utvecklats och kommit att accepteras under flera årtionden, som en, av flera, garant för det sociala kontraktet.

  Det har underlättat för marknadsekonomin genom att minska risken för att exempelvis en bolånetagare som blir sjuk kan fortsätta betala sina skulder.

  Systemets nuvarande hotfulla verkan påverkar, utöver enskild sjuk individ, dennes anhöriga och kollegor. Nästa gång som du, arbetsföre och anställd, tycker att en kollega bär sig illa åt eller att chefen är synnerligen obehaglig, våga tänka tanken, har hen äldre anhöriga med hjälpbehov, en sambo/make som är arbetslös/utförsäkrad eller barn med särskilda behov? Kanske samtidigt ett syskon som sitter i fängelse etc.

  Är klappjakten, likt 1930-talets utrensningar och arbetsläger även i Sverige, värt fortsatt omfördelning från fattiga till redan rika?

 12. Ja jag sitter också i samma rävsax. Ingen sjukpenning sedan 27/6-15, alltså mer än två år. Kronisk neurologisk sjukdom med extrem energibrist och kronisk ansiktssmärta av annan orsak. Och jag får inget fr soc, de säger bara att jag får sälja min lägenhet, en trea i en stockholmsförort. Att jag då inte har någonstans att bo och har försörjningsplikt för en 17-åring skiter de i. Men staden har beviljat mig hemtjänst…

 13. Har halv sjukpension sen 1996, och har blivit sämre med åren .Sökte pension för den andra halvan med hjälp av mina läkare men fick avslag från F-kassan , dom tycker att jag kan jobba och arbetsförmedlingen kliar sig i huvudet och undrar var ? Man mår ju inte bättre direkt 🙁

 14. Blev du skadad i tjänsten (eller resa i tjänsten) så har du rätt att få hjälp från arbetsskadeförsäkringen, sjukpenning eller arbetsskadesjukpenning. För resor till och från jobbet så är reglerna lite annorlunda. Arbetsskada ska även anmälas till AFA.

 15. Anmäler du arbetsskada behandlas du som kriminell och lynchas och av Försäkringskassan handläggare som efter att ha plockat bort alla bevis hittar på en egen historia som de avslår och använder i absurdum mot dej. Det hjälper inte hur mycket bevisning och intyg du visar Dessa ignoreras och ingen utredning utförs innan avslagen med svammel som underlag och motivering . Du behandlas som bannlyst och försätts i social och ekonomisk vanmakt. u får aldrig veta viket brott du begått men avslagshandlingen visat hat och ovilja att göra rätt.

 16. Min läkare på Previa (som var den som först föreslog sjukskrivning som lösning) bara släppte alltihop och lämnade mig i sticket när Försäkringskassan avslog. Hen vägrade komplettera med det som Försäkringskassan bad om.

 17. Nu har den lagen blivit verklighet. Dock gäller den bara om läkarintyget är skrivet efter 1 januari 2018. Mitt var skrivet den 22 december 2017 och därför gäller den inte. Jag har varit utomlands för behandling. När rehab skulle påbörjat fick jag Cancer och den var så elakartad så jag blev akutopererad på plats. Under den tiden kunde rehab inte påbörjas. Cellgifter innebar att grundsjukdomen förvärrades och dessutom att njurarna slutade att fungera och ett hjärtfel uppstod. I samband med förlängningen av sjukskrivningen fick jag en ny handläggare som sa att allt var lugnt och jag behövde inget göra. Två dagar innan utbetalning i januari ifrågasattes kompletteringen av sjukintyget. Då var jag så sjuk att jag inte kunde återvända hem vilket jag kunnat göra “då allt var lugnt”. Eftersom tiden gick börjar man ifrågasätta om jag skulle ha försäkringsrätt i Sverige. Då kände jag att jag var satt i exil och sa att nej tack jag vill inte ha sjukpenning om det innebär att jag inte kan återvända hem. Eftersom arbetet är i Sverige så utgår ingen sjukpenning i ett annat EU land. Jag tror att jag var och är ett statiskt fall inför valet i höst “en sjukskriven mindre”. Om man ifrågasätts efter att ha legat döende då undrar jag om någon någonsin kan bli sjukskriven. Man blir mer sjuk av själva systemet än av sjukdomen i sig själv till slut. Inser nu att jag blir nollad då jag inte kan gå till arbetsförmedlingen på måndag men vill jag bo i ett land som behandlar sjuka på det här sättet? Jag har inte gett upp men jag inser att Sverige har blivit ett farligt land om man är svårt sjuk.

 18. Sitter i helvetet själv och fick en del av min sjukpenning utbetald, ringer fk och frågar vad som händer, då säger handläggaren att läkaren inte svarat på deras kompletterande frågor?? Fick en kopia och hör av mig till vc, och läkaren vägrar?? Jag kontaktar vd på vc, han vill inte hjälpa mig, ringer och skriver till patientnämnden de blir chockade och har skrivit till vc, och uppmanar mig att anmäla till ivo, detta började i okt 17och håller på ännu jag har skickat de kompletterande frågor och två avslag från fk till vc och där står klart och tydligt vad som saknas men läkaren vägrar. Sverige borde starta en myndighet för oss som inte är välkomna i landet för att vi är sjuka. Jag gjorde inte fallskadan med flit och har levt så här i fem år nu.

 19. Fruktansvärt är det!
  Jag blev utförsäkrad den 18 Oktober – 17 efter att ha varit sjukskriven 4 år pga kronisk värk i bäcken, ben och fötter, samt att jag domnar bort i benen och fötterna. Kan inte stå längre än några minuter och sitta är också svårt. Sover inte pga värken och går med rullator. Har blivit deprimerad av detta och orkar inget. Men enligt Försäkringskassan så blev jag frisk över en natt!! Nu är jag helt utan ersättning sen den 18 oktober och haar en man som också är långtidssjukskriven. Jag håller på att överklaga detta, men hur länge orkar jag??!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *