Se upp med förra bilägarens böter!

Se upp med förra bilägarens skulder!
6 januari 2018

Innan man köper en begagnad bil är det viktigt att titta upp så att bilen man har tänkt köpa inte har några billån kopplade till sig för att undvika att man får en oväntad överraskning senare.

Men visste du att du sedan några år tillbaka måste kolla upp även andra skulder relaterade till bilen innan du köper den?

Ny lag 2014 - skulderna kopplade till bilen inte ägaren
Sedan 2014 gäller en ny lag som gör att eventuella skulder som parkeringsböter, skatter, trängselavgifter och liknande är kopplade till själva bilen och inte ägaren. Den nya lagen kom till för att försöka hindra användandet av bilmålvakter.

Köper du som privatperson en begagnad bil som har skulder på över 5 000 kronor kan kronofogden ta bilen för att täcka upp för den tidigare ägarens skulder.

Vad kan jag göra för att undvika detta?
Är det så att du ska köpa en begagnad bil finns det flera saker som du bör tänka på för att gardera dig. I värsta fall kan du annars betala för en bil som du sedan blir av med utan att få ersättning för det.

Förbered dig!
Ring till Transportstyrelsens telesvar 0771-14 15 16 eller gå in på Transportstyrelsens hemsida och kontrollera följande:

  1. Kontrollera att säljaren äger fordonet och be att få se legitimation så att du är säker på att det är rätt person.

  2. Fråga Transportstyrelsen efter vilka skulder som belastar bilen just nu.

  3. Kontrollera om bilen är belånad

Image Image

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *